ПІДСУМКИ ДЕРЖАВНОЇ АТЕСТАЦІЇ: СТРАТЕГІЧНІ ОРІЄНТИРИ РОЗВИТКУ : Наукова доповідь на загальних зборах НАПН України «Про діяльність Національної академії педагогічних наук України у 2025 році та завдання на 2026 рік», 3 квітня 2026 р. - Литвинова, Світлана Григорівна (Вісник Національної академії педагогічних наук України, 2026)
У доповіді представлено результати діяльності Інституту цифровізації освіти НАПН України за 2025 рік у контексті трансформації наукової сфери та нових підходів до оцінювання наукової діяльності. Акцентовано увагу на переході від інституційного до персоналізованого оцінювання внеску вчених, що визначає нові вимоги до якості досліджень і публікаційної активності. Окреслено ключові напрями роботи Інституту, зокрема розвиток досліджень у галузі штучного інтелекту, імерсивних технологій та цифрової компетентності освітян. Висвітлено значення створення цифрових ресурсів, зокрема Електронної енциклопедії освіти, як інструменту підтримки наукової спільноти. Проаналізовано роль міжнародної проєктної діяльності та публікацій у виданнях, індексованих у наукометричних базах, у підвищенні наукового рейтингу установи. Підкреслено вагомість експертної діяльності дослідників та необхідність підтримки молодих вчених і забезпечення гендерного балансу. Зроблено висновок про важливість системного моніторингу, стратегічної узгодженості та орієнтації на проривні дослідження для забезпечення сталого розвитку освіти і науки.