ІНТЕРНАТУРА ЯК ЗАСІБ ПРОФЕСІЙНОЇ АДАПТАЦІЇ МОЛОДОГО ВЧИТЕЛЯ: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Тамбовська, Крістіна Вікторівна (Вісник Національної академії педагогічних наук України, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз педагогічної інтернатури як стратегічного інструменту професійної адаптації молодого вчителя в умовах реформування Нової української школи (НУШ). Розкрито теоретичні підходи до визначення поняття «інтернатура», схарактеризовано нормативно-правову базу та структуру процесу, що охоплює організаційний, практичний та рефлексивний етапи. Особливу увагу приділено інституту наставництва як ключовому чиннику методичного супроводу та подолання типових труднощів початківців: від емоційного виснаження до проблем із дисципліною. Визначено ефективні форми взаємодії, зокрема професійні майстерні, коучинг-сесії та використання цифрових платформ для дистанційного наставництва. На основі аналізу практичного досвіду та моніторингових даних МОН України доведено, що інтернатура сприяє становленню педа-гогічної ідентичності, підвищує рівень професійної компетентності (понад 70 % опитаних) та знижує плинність кадрів. Окреслено перспективи розвитку системи, зокрема через сертифікацію наставників, розроблення індивідуальних освітніх траєкторій та впровадження компетентнісного оцінювання результатів. Обґрунтовано роль інтернатури у формуванні нової педагогічної культури та забезпеченні якості загальної середньої освіти.