ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ У 2025 РОЦІ ТА ЗАВДАННЯ НА 2026 РІК: Наукова доповідь на загальних зборах НАПН України 3 квітня 2026 р. - Кремень, Василь Григорович (Вісник Національної академії педагогічних наук України, 2026)
У доповіді представлено основні результати наукової, науково-технічної (експериментальної), науково-організаційної, експерт-ної та освітньої діяльності Національної академії педагогічних наук України у 2025 р., що здійснювалася в умовах четвертого року загарбницької війни, розв’язаної рф, і спрямовувалась на системне науково-методичне вирішення освітніх, педагогічних і психологічних проблем суспільного розвитку, реалізацію пріоритетів державної освітньо-наукової політики, підвищення наукового потенціалу в галузі освіти, педагогіки і психології, посилення його впливу на забезпечення стійкості українського суспільства в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення країни із урахуванням завдань європейської інтеграції. Окреслено системну участь НАПН України в обґрунтуванні, розробленні та імплементації освітнього і наукового законодавства нового покоління, адаптації вітчизняної освітньо-наукової сфери до стандартів ЄС у співпраці з МОН України, парламентським Комітетом з питань освіти, науки та інновацій, іншими органами державного управління, Національною та національними галузевими академіями наук, Національним Еразмус+ офісом в Україні, Офісом Горизонт Європа в Україні щодо євроінтеграції освіти і науки, іншими організаціями. Наведено найвагоміші наукові здобутки вчених академії та вплив результатів діяльності установ НАПН України на розвиток економіки, підвищення обороноздатності та безпеки країни, здоров’я та якості життя, розвиток передової науки, освіти, соціальної сфери, культури, збереження навколишнього природного середовища, формування державної політики. Визначено ключові завдання для НАПН України на 2026 р., які полягають у модернізації системи дошкільної освіти, передусім раннього розвитку дітей; впровадженні 12-річної школи та профільного навчання, вирішенні проблем реформи; якісному науково-методичному забезпеченні інклюзивної освіти та роботи з обдарованими; оновленні законодавства і розвитку позаурочної діяльності; формуванні громадянської ідентичності та готовності до захисту країни; створенні інтегрованої, орієнтованої на ринок праці системи професійної освіти; підвищенні конкурентоспроможності університетів (укрупнення, розвиток); підготовці законодавчої бази освіти дорослих; впровадженні технологій та використанні штучного інтелекту; підготовці, мотивації та розвитку педагогів і науковців; розширенні міжнародної співпраці (програми ЄС); дослідженні психічного здоров’я людини та стану і підтримки суспільства; розвитку людського капіталу тощо.