ІННОВАЦІЙНА ТРАНСФОРМАЦІЯ УНІВЕРСИТЕТІВ: ВІД ВИЖИВАННЯ ДО ЛІДЕРСТВА У ВІДНОВЛЕННІ УКРАЇНИ: За матеріалами звітної наукової конференції Інституту вищої освіти НАПН України - Скиба, Юрій Андрійович; Ярошенко, Ольга Григорівна; Отич, Олена Миколаївна; Ковтунець, Володимир Віталійович; Червона, Леся Миколаївна; Жабенко, Олександр Вікторович (Вісник Національної академії педагогічних наук України, 2026)
У статті висвітлено результати дослідження, проведеного фахівцями відділу взаємодії вищої освіти та ринку праці в межах наукової теми щодо механізмів розвитку інноваційної діяльності університетів у період повоєнного відновлення України. Проаналізовано європейську нормативно-правову базу та міжнародний досвід функціонування університетів у контексті стійкого розвитку. На основі отриманих даних обґрунтовано теоретичні засади інноваційного поступу університетів та запропоновано практичні рекомендації щодо адаптації кращих світових практик в українських університетах в умовах воєнного стану та післявоєнної відбудови.