НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ІНТЕГРАЦІЇ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ТА ПОЗАУРОЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ КРАЇНИ: За результатами наукової доповіді на засіданні Президії НАПН України, 17 березня 2026 р. - Литовченко, Олена Віталіївна (Вісник Національної академії педагогічних наук України, 2026)
У статті представлено основні результати наукового дослідження «Науково-методичні засади інтеграції позашкільної освіти та позаурочної діяльності в умовах повоєнного відновлення країни», виконаного науковими співробітниками відділу позашкільної освіти Інституту проблем виховання НАПН України у 2024–2025 рр., що презентувалися на засіданні Президії НАПН України. Охарактеризовано основні наукові результати дослідження, які полягають у тому, що вперше розроблено науково-методичне забезпечення інтеграції змісту позашкільної освіти та позаурочної діяльності в умовах війни та повоєнного відновлення країни. Висвітлено результати всеукраїнського опитування педагогічних працівників закладів позашкільної освіти, яке дало змогу визначити тенденції щодо змісту позашкільної освіти і позаурочної діяльності в умовах воєнного часу, з-поміж яких акцентовано на підвищенні уваги до становлення української національної ідентичності дітей та молоді; наданні психосоціальної підтримки учасникам освітнього процесу; залученні учнів до соціальних практик, волонтерства; посилення інклюзивності та безбар’єрності. Акцентовано на теоретичній і практичній значущості результатів дослідження; констатовано, що соціальний ефект дослідження полягає в актуалізації, узагальненні, науково-методичному забезпеченні реалі-зації важливих освітніх і соціальних функцій позашкільної освіти та позаурочної діяльності в умовах війни і перспектив повоєнного відновлення країни.