ІННОВАЦІЙНІ ПРАКТИКИ РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ: Наукова доповідь на загальних зборах НАПН України «Про діяльність Національної академії педагогічних наук України у 2025 році та завдання на 2026 рік», 3 квітня 2026 р. - Вовк, Мирослава Петрівна (Вісник Національної академії педагогічних наук України, 2026)
У доповіді представлено інноваційні практики розвитку педагогічної освіти в Україні у діяльності вчених відділу змісту і технологій педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України у 2022 – 2026 рр. в умовах глибокої трансформації, зумовленої одночасним впливом повномасштабної російської агресії проти України та євроінтеграційних процесів. Схарактеризовано інноваційні практики за такими напрямами: удосконалення змісту й організаційних засад практичної підготовки майбутніх педагогів на різних рівнях здобуття вищої освіти; оновлення змісту психолого-педагогічної підготовки майбутніх педагогів у контексті компетентнісно орієнтованого навчання; освітньо-наукове партнерство із закладами освіти, Державною службою якості освіти України, її регіональними управліннями, центрами професійного розвитку педагогічних працівників; просвітницька діяльність у співпраці з науковими інституціями НАН України, громадськими організаціями, зарубіжними установами, спрямована на утвердження україноцентристської парадигми у сфері педагогічної освіти; зміцнення міжнародної співпраці; утвердження в освітньо-науковому просторі принципів академічної доброчесності, публікаційної етики, відкритої науки. Визначено перспективи розвитку інноваційних практик: актуалізація національно-культурного складника підготовки сучасних учителів з урахуванням викликів війни; оновлення змісту педагогічної освіти з метою підготовки вчителя нової генерації, здатного діяти в умовах невизначеності та криз (участь в оновленні освітніх програм на засадах партнерства; інтеграція цифрової, медіа- та громадянської компетентностей; розвиток міждисциплінарних програм; забезпечення практичної спрямованості підготовки і професійного розвитку вчителя, прагматичності педагогічної практики на основі освітнього партнерства з закладами освіти; удосконалення інструментів для ефективної організації дистанційного та змішаного навчання; використання штучного інтелекту та освітніх технологій.