ДИДАКТИЧНІ СИСТЕМИ ПРОФІЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ : За результатами наукової доповіді на засіданні Президії НАПН України, 1 квітня 2026 р. - Малихін, Олександр Володимирович; Ліпчевська, Інна Леонідівна (Вісник Національної академії педагогічних наук України, 2026)
У доповіді представлено результати фундаментального наукового дослідження «Дидактичні системи профільної середньої освіти» (2024–2025 рр.), метою якого було обґрунтування дидактичних систем профільної середньої освіти для різних типів закладів освіти. Висвітлено результати аналізу нормативно-правової бази щодо здобуття профільної середньої освіти в ліцеях, професійних коледжах (закладах професійної освіти), закладах фахової передвищої та вищої освіти, закладах спеціалізованої й спеціальної освіти. Особливу увагу приділено дослідженню стану профільної середньої освіти в Україні в умовах воєнного стану, проблемам формування її змісту, трансформації форм, методів і засобів навчання та дидактичному потенціалу різних типів закладів освіти. У доповіді представлено концептуальну модель дидактичної системи профільної середньої освіти, що включає пропедевтично-методологічний, нормативно-правовий, організаційно-інституційний, змістово-профільний, процесуально-діяльнісний, контрольно-оцінювальний і рефлексійно-прогностичний компоненти. Визначено їхнє функційне призначення, системотвірні взаємозв’язки та роль у досягненні компетентнісних результатів. Подано дидактичні системи профільної середньої освіти для різних типів закладів освіти, дидактичні умови їх упровадження, механізми науково-методичного супроводу, результати апробації елементів розроблених систем в закладах освіти, які забезпечують здобуття профільної середньої освіти, а також основну наукову продукцію, підготовлену за результатами дослідження.