ТРАНСФОРМАЦІЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ЦИВІЛІЗАЦІЙНИХ І НАЦІОНАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ: ОРІЄНТАЦІЯ НА ПОТРЕБИ РИНКУ ПРАЦІ: Наукова доповідь на методологічному семінарі НАПН України «Трансформація професійної освіти в контексті сучасних цивілізаційних і національних викликів», 2 квітня 2026 р. - Радкевич, Валентина Олександрівна (Вісник Національної академії педагогічних наук України, 2026)
У доповіді здійснено комплексний аналіз трансформації професійної освіти України в умовах сучасних цивілізаційних і національних викликів, зумовлених переходом до Індустрії 4.0 та Індустрії 5.0, цифровізацією економіки, поширенням штучного інтелекту, екологічним переходом і наслідками повномасштабної війни. Обґрунтовано, що професійна освіта набуває стратегічного значення як ключовий механізм забезпечення ринку праці кваліфікованими кадрами, відновлення економіки, зміцнення національної стійкості та прискорення євроінтеграційних процесів. Визначено провідні тенденції модернізації системи, серед яких оновлення законодавчої бази, розширення автономії закладів освіти, створення наглядових рад за участю роботодавців, розвиток дуальної форми здобуття освіти, запровадження студентського трудового договору, незалежного оцінювання кваліфікацій, часткових і мікрокваліфікацій. Доведено, що важливим напрямом реформування є модернізація матеріально-технічної бази на основі створення сучасних навчально-практичних центрів та центрів професійної досконалості, орієнтованих на підготовку фахівців для відбудови держави, енергетики, будівництва, транспорту, аграрного сектору та сфери послуг. Розкрито значення цифрових платформ, аналітики даних і технологій штучного інтелекту для персоналізації навчання, моніторингу освітніх результатів та синхронізації змісту професійної освіти з динамічними потребами роботодавців. Особливу увагу приділено ролі професійної освіти у реінтеграції ветеранів, внутрішньо переміщених осіб, залученні жінок до технічних професій, поверненні трудових мігрантів і формуванні людського капіталу. Зроблено висновок, що майбутнє професійної освіти України пов’язане зі створенням гнучкої, інноваційної, людиноцентричної та конкурентоспроможної освітньої екосистеми, інтегрованої до європейського простору кваліфікацій та здатної оперативно реагувати на демографічні, технологічні й соціально-економічні зміни.