АВТОМАТИЗОВАНЕ ВИЯВЛЕННЯ ОСВІТНІХ ВТРАТ З ВИКОРИСТАННЯМ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - Радкевич, Олександр Петрович (Вісник Національної академії педагогічних наук України, 2026)
У статті розглянуто проблему автоматизованого виявлення освітніх втрат у системі загальної середньої освіти України в умовах воєнного стану та цифрової трансформації. Обґрунтовано, що традиційні статистичні методи аналізу результатів навчання, зокрема за підсумками національного мультипредметного тесту (НМТ), є недостатньо ефективними для ідентифікації прихованих закономірностей у великих масивах даних. Автор пропонує перехід до нової парадигми управління освітою, що базується на використанні штучного інтелекту (ШІ) як когнітивного ядра аналітики, здатного створювати високоточні предиктивні моделі. У дослідженні детально описано архітектуру системи «Smart Monitoring», яка інтегрує методи машинного навчання із психометричними моделями сучасної теорії тестування. Особливу увагу приділено математичній формалізації інтегральних показників освітніх втрат та використанню індексу просторової автокореляції «Морана» для ідентифікації «зон освітньої вразливості». Розроблена модель дає змогу не лише фіксувати прогалини в знаннях, але й прогнозувати ризики недосягнення результатів навчання, виявляти випадки академічної недоброчесності та оцінювати додану освітню цінність закладів освіти. Практична значущість дослідження полягає у створенні інструментарію для прийняття обґрунтованих управлінських рішень, спрямованих на компенсацію освітніх втрат та збереження людського капіталу держави.