АКАДЕМІК ВОЛОДИМИР РОМЕНЕЦЬ: ІСТОРІЯ ВСЕСВІТНЬОЇ ПСИХОЛОГІЇ У ПРИНЦИПОВНО НОВОМУ ВИСВІТЛЕННІ (ДО 100-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ) - М’ясоїд, Петро Андрійович (Вісник Національної академії педагогічних наук України, 2026)
У статті представлені творчі досягнення Володимира Роменця (1926-1998), українського історика та психолога-теоретика, автора теорії вчинку. Згідно з цією теорією в історії психологічного пізнання послідовно виокремлюються складові вчинку: ситуація, мотивація, дія, післядія. Психологія первісного суспільства, Стародавнього світу та Середньовіччя співвідноситься із ситуацією, психологія епохи Відродження, Бароко та Просвітництва – з мотивацією; психологія XIX – початку XX століття – з дією; психологія XX століття – з дією та післядією. Створюється періодизація історії світової психології, виокремлюються етапи історичної психології, рівні становлення психологічного знання. Роменець використовує культурологічний підхід та принцип творчої взаємодоповнюваності ідеального та матеріального у розумінні сутності людини. Демонструється єдність історичного та логічного в психологічному пізнанні. У статті висловлюється думка, що концепція канонічної психології, яка знаменує собою завершення досягнень Роменця, є свідченням виходу психології на пост некласичний рівень розвитку. Досліджується зв’язок між психологією та епістемологією, в історичній еволюції обох вбачається перехід від дуалізму до дедалі більш змістовнішого монізму. Висловлюється переконання, що творчості Роменця належить чільне місце в історії світової психології, яку він натхненно, докладаючи титанічних зусиль, вивчав і яку позначив внеском непересічної ваги.