ПІСЛЯДИПЛОМНА ОСВІТА ЯК СТРАТЕГІЧНА СКЛАДОВА ВИЩОЇ ОСВІТИ: ВІДПОВІДІ НА ВИКЛИКИ РИНКУ ПРАЦІ ТА ВІДНОВЛЕННЯ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ - Кириченко, Микола Олексійович (Вісник Національної академії педагогічних наук України, 2026)
У статті обґрунтовано стратегічну роль післядипломної освіти в умовах війни, повоєнного відновлення та європейської інтеграції України. Розкрито вплив війни на ринок праці та потребу у формуванні нових компетентностей дорослого населення. Проаналізовано модернізацію післядипломної освіти, зокрема узгодження з EHEA, EQF та впровадження мікрокваліфікацій. На матеріалах діяльності УМО НАПН України окреслено модель університетської екосистеми розвитку дорослих. Визначено напрями синхронізації з державними пріоритетами й підкреслено значення післядипломної освіти як ключової інфраструктури відновлення та розвитку людського капіталу, необхідного для стійкості держави.