ПРО ВИКОНАННЯ У 2025 р. ТА В ЦІЛОМУ ПРОГРАМИ СПІЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ МЕДИЧНИХ НАУК УКРАЇНИ ТА НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ НА 2023-2025 рр. ТА НОВУ ПРОГРАМУ СПІВПРАЦІ МІЖ АКАДЕМІЯМИ НА 2026-2028 рр.: За результатами розгляду на засіданні Президії НАПН України, 29 січня 2026 р. - Кремень, Василь Григорович; Лазоришинець, Василь Васильович; Луговий, Володимир Іларіонович; Топузов, Олег Михайлович; Регейло, Ірина Юріївна (Вісник Національної академії педагогічних наук України, 2026)
У статті представлені основні результати виконання у 2025 р. та в цілому Програми спільної діяльності Національної академії медичних наук України та Національної академії педагогічних наук України на 2023-2025 роки, обговорені на засіданні Президії НАПН України 29 січня 2026 р. Визначено, що міжгалузева співпраця є стратегічною відповіддю на виклики воєнного стану та критично важливою для збереження та розвитку людського потенціалу і національної безпеки. Серед найважливіших результатів співпраці у 2025 р: законотворчість та євроінтеграція: гармонізація кваліфікацій у сфері охорони здоров’я з нормами ЄС та спільна експертна оцінка законопроєкту про систему охорони психічного здоров’я; психологічна реабілітація: розробка методик подолання посттравматичного стресового розладу, супровід ветеранів та їхніх родин, дослідження адаптації населення у прифронтових регіонах; цифрова безпека: створення Концепції цифрової медіаосвіти та апробація інноваційних інструментів захисту дітей від сексуального насильства в мережі (проєкт «Dity Online»); екологічна психологія: виявлення зв’язку між громадянською ідентичністю та відповідальним ставленням до довкілля в умовах війни. Окреслено перспективи подальшої співпраці та обґрунтовано необхідність нової програми, що фокусуватиметься на розширенні прямих угод між інститутами, створенні доказових технологій подолання посттравматичного стресового розладу, профілактиці професійного вигорання педагогів та супроводі дітей із особливими освітніми потребами (зокрема, після кохлеарної імплантації). Підписано нову Програму спільної діяльності між академіями на 2026-2028 рр.